Ευάγγελος Κατσιούλης: Το απόλυτα «sexy» μυαλό της Ελλάδας και όχι μόνο!

Ανήκει στη δεκάδα με τους εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο! Είναι θέμα συνάψεων τελικά; Πάμε να δούμε!

 

Ο Ευάγγελος Κατσιούλης είναι ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της «ΜΕΝΣΑ» ίσως ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο! Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς όταν γνωρίσει το Βαγγέλη, είναι το μπλε στα επιβλητικά του μάτια και πόσο διερευνητικά σε κοιτάζει. Νιώθεις ότι περνάς από μηχάνημα ιχνηλασιμότητας σκέψεων και συναισθημάτων. Παράξενος τύπος, αλλά ωραίος!

 

Πώς να μην είναι άλλωστε αφού μιλάμε, για τον εξυπνότερο άνθρωπο του πλανήτη! Γνωριστήκαμε πριν από οχτώ χρόνια σ’ ένα φιλικό γεύμα κάπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Παρουσίαση: Ευάγγελος Κατσιούλης, PhD, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
Δημοσιογράφος: Λένα Κυροπούλου
Ιστοσελίδα (online): Aristeia.Online (Ελλάδα)
Ημερομηνία: 30/10/2018
Εξωτερικός σύνδεσμος αναφοράς: Ευάγγελος Κατσιούλης: Το απόλυτα «sexy» μυαλό της Ελλάδας και όχι μόνο! (Aristeia.Online)

 

Ο ίδιος μετριόφρων και χαμηλών τόνων δηλώνει:

 

Λ.Κ : Αλήθεια ισχύει, είσαι όντως ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο , ακόμη εξυπνότερος και από τον «Einstein»; Γελάμε και οι δύο και αρχίζω τη συνέντευξη με την απορία που είχα πάντα από παιδί ,για τους έξυπνους ανθρώπους. Βαγγέλη βαριόσουν αφόρητα στο σχολείο;

 

Ε.Κ : Βαριόμουνα την ίδια επαναλαμβανόμενη διαδικασία χωρίς κίνητρο συμμετοχής!

 

Λ.Κ : Όπως καταλαβαίνετε θα είναι μία «υπέροχα παράξενη συνέντευξη, γιατί θέλω να τον ρωτήσω πράγματα «άπιαστα»!

 

Λ.Κ. : Μπορείς να προβλέψεις τη σκέψη του συνομιλητή σου;

 

Ε.Κ : Υπάρχουν μη λεκτικές και λεκτικές κουβέντες, όταν υπάρχει επαγγελματικό ενδιαφέρον, είμαι σε θέση να το κάνω! Εσείς οι γυναίκες φεριπήν χρησιμοποιείτε πολύ περισσότερα δεδομένα, ώστε να διεκδικήσετε το ζητούμενο. Εμείς οι άντρες έχουμε μία πρωτεύουσα προσέγγιση. Είμαστε κυνηγοί, σκοτώνουμε το θήραμα. Εσείς το μαγειρεύετε! Στην ουσία όμως το ίδιο πράγμα θέλουμε, όλοι να το φάμε!

 

Λ.Κ : Τι αγαπάς στις πεταλούδες;

 

E.K : Την εξωτικότητά τους , όσον αφορά το συνδυασμό των χρωμάτων, το απρόβλεπτο πέταγμα τους και ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν ν’ αλλάξουν πορεία!

 

Λ.Κ : Θα γινόσουν κολλητός με έναν τρομοκράτη, για να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεται; Δηλαδή καθαρά από επαγγελματική διαστροφή που λέμε;

 

Ε.Κ : Όχι τόσο από περιέργεια ή διαστροφή επαγγελματικής φύσεως, μόνο εάν είχα κάποιον ειδικό λόγο! Τρομοκράτης είναι μία πολύ γενική έννοια. Ο τρομοκράτης χρησιμοποιεί τον τρόμο. Ο καθένας είμαστε άκρα, αλλά με διαφορετικά εννούμενα, πως ζει, τι επιλέγει να κάνει, θέσεις, προσωπικότητες. Από την επαγγελματική μου εμπειρία είναι μία άμυνα η οποία δεν είναι αποτελεσματική!

 

Κρύβεται πίσω από μία εσωτερικοποίηση και δικαιολογεί τον εαυτό του. Δεν παίρνει την ευθύνη της ζωής!

 

Λ.Κ : Ευθύνη. Σημαντική λέξη! Λέξη κλειδί;

 

Ε.Κ : Έχει ιδιαίτερο βάρος με ποια ρούχα είναι ντυμένη η προσπάθεια, ανεξάρτητα από το ήδη υπάρχον αποτέλεσμα. Σηκώνει το ανάστημα του στη ζωή την ίδια!

 

Λ.Κ : Σε έχουν χαρακτηρίσει ως τον εξυπνότερο άνθρωπο στον κόσμο. Είσαι; Για σένα ποιος είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο;

 

Ε.Κ : Θα ήμουν αφελής να πω ναι. Ο καθένας είναι υπεύθυνος, για τον χαρακτηρισμό αξιοποιώντας το δυναμικό απέναντι στον εαυτό του. Στην ουσία καλείσαι να φροντίζεις, για τα θέλω σου ενσωματωμένος σ’ ένα πλαίσιο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Δε γνωρίζω ποιος είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο, γνωρίζω όμως πως μέντορας μου, είναι ο παλιός μου εαυτός στο πλαίσιο μετεξέλιξης του καινούριου. Δε θα μπορούσαμε να ορίσουμε κάτι ως σωστό, εάν δε γνωρίζαμε το λάθος.

 

Λ.Κ : Εάν τα ζώα είχαν κι αυτά λογική, θα χρειαζόταν ψυχίατρο;

 

Ε.Κ : Τα ζώα έχουν λογική, εμείς δεν την καταλαβαίνουμε! Απλώς συνήθως προϋποθέτει κάποια καλοπροαίρετη ενέργεια. Η λογική είναι η διέξοδος που έχουμε, για ν’ αντιληφθούμε το περιβάλλον!

 

Λ.Κ : Χμ , τι πιστεύεις ειλικρινά; Υπάρχει λογική στον έρωτα;

 

Ε.Κ : Ο έρωτας είναι μία εξαίρεση λογικής που ίσως εκείνο το διάστημα, γίνεται πιο σημαντική από μας. Είναι μία συναισθηματική κτητικότητα. Μία από τις ελάχιστες διαδικασίες που μπαίνει το άτομο, φτάνει στο σημείο ακόμα και ν΄αδικεί τον εαυτό του, γιατί δικαιώνει το συναίσθημα!

 

Λ.Κ : Για την εποχή μας που τρέχει, τι έχεις να πεις;

 

Ε.Κ : Χρειαζόμαστε απεμπλοκή από τον επιβεβλημένο καταναλωτισμό, για να επανορθώσουμε τα πράγματα! Η ίδια η ζωή είναι μία τεράστια ευκαιρία, για να βρει ο καθένας μας το νόημά του!

 

Σημασία έχει στο τέλος της μέρας να είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι! Μας έχει πιάσει μία αλαζονική τελειομανία. Σκέψου την εικόνα με το καρότο και το γάιδαρο. Αν συγκρίνουμε συνέχεια ως πρότυπό μας –«τον αλάνθαστο εαυτό μας», έχουμε επιλέξει να χάνουμε!

 

Λ.K : Σύνθημα της ζωής σου;

 

Ε.Κ : Ένα Κινέζικο απόφθεγμα:

 

Μη στενοχωριέσαι, για τίποτα, εάν μπορείς , ν’ αλλάξεις αυτό που σε στενοχωρεί, ώστε να πάψεις να στενοχωριέσαι. Εάν δεν μπορείς να το αλλάξεις, πάλι μη στενοχωριέσαι – αυτό θα είναι εκεί, για πάντα- το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το αποδεχθείς!

 

Λ.Κ : Ελλάδα, η χώρα μας , θέλω να μας την περιγράψεις ως κράτος.

 

Ε.Κ : Δεν υπάρχει κράτος!

 

Χωρίς συνοχή διαμερισματοποιούμαστε! Υπάρχει μία συνεχόμενη πίεση, για σύμπραξη, μόλις αυτή χαθεί, παραμένουμε 10.000.000 μονάδες! Η νοοτροπία μας αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Οι συνθήκες στην κοινωνία επιτάσσουν την ανάγκη σε κάνει νέο πολύ πιο έντονα απ’ ότι η κοινωνία, ως σχηματισμός ανθρώπων. Μόνο η ίδια θα μπορούσε να αναθεωρήσει το κατεστημένο, για χάριν του καινούριου!

 

Λ.Κ : Πάμε να παίξουμε λίγο; Θα σου δώσω 5 ουσιαστικά και θέλω την πρώτη λέξη που θα σου έρθει στο μυαλό και στη τρίτη στήλη το πρώτο ρήμα!

 

 

Λ.Κ : Λίαν προσφάτως σου προτάθηκε να εισάγεις τις νέες ερωτήσεις που θα σχετίζονται με την Ψυχολογία στο πολύ αγαπημένο παιχνίδι του διαδικτύου Quizzdom. Ήταν μία πρόκληση όλο αυτό ,για σένα;

 

Ε.Κ. : Ήταν μία πολύ ευχάριστη πρόταση συνεργασίας, η οποία με ξάφνιασε, αλλά και με ταξίδεψε ταυτόχρονα! Είναι ένα παιχνίδι γνώσης και νομίζω ότι καλώς έπραξαν και μου πρότειναν να σχεδιάσω τις ερωτήσεις -με ψυχολογικό υπόβαθρο- , γιατί ήταν κάτι που έλειπε και ως γνωστόν μέσω της υπενθύμισης πραγματικά μαθαίνεις! Το παιχνίδι έχει βιωματικό -εκπαιδευτικό χαρακτήρα όπου αλληλοσυμπληρώνεις και διευρύνεις το γνωστικό σου πεδίο.

 

Λ.Κ : Σύμφωνο συμβίωσης. Η γνώμη σου;

 

Ε.Κ : Η κοινωνία είναι δυναμικός οργανισμός. Λειτουργεί, όπως λειτουργεί ο άνθρωπος. Οι εποχές αλλάζουν. Οι συνθήκες αλλάζουν και απαιτούν αλλαγές απέναντι στις συνθήκες! Έχει να κάνει με τη σεξουαλική αντίληψη του ατόμου καθαρά!

 

Λ.Κ : 205 Ο δείκτης νοημοσύνης σου, γίνεται; Άρα συνεπώς περισσότεροι νευρώνες, περισσότερες συνάψεις, επομένως και ταχύτερη ώση.

 

Ε.Κ : Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ (γέλια)

 

Εξαρτάται , από την επιλογή της εκάστοτε διάθεσης! Μου αρέσει η στάση μου να μην είναι αναποτελεσματική. Θέλω αυτό που σκέφτομαι και κάνω να έχει αντίκρισμα αποτελέσματος!

 

Λ.Κ : Θα ήθελα να μας δώσεις 5 λέξεις, για την παρακαταθήκη ονείρου:

 

Ε.Κ :

 

Θέληση
Αντίληψη
Επιλογή
Διεκδίκηση
Ελπίδα

 

Λ.Κ : Είσαι πραγματικά υπέροχα έξυπνος! Σ’ ευχαριστώ!

 

 

Share this post

Recent Posts

About

Pellentesque id velit ut ligula maximus gravida venenatis in turpis. In eu lacinia libero. Aenean nec aliquet dui. Sed tristique convallis sapien, semper porttitor mauris scelerisque et. 

Newsletter
Subscribe for our monthly newsletter to stay updated
>
Scroll to Top