Συγγραφέας: Ευάγγελος Κατσιούλης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
Πρώτη δημοσίευση: Σοφία Νέτα, Πρώτο Θέμα, 10/11/2014, 09:07

 

Είναι η τηλεψυχοθεραπεία το μέλλον στην ψυχοθεραπεία;

Είναι αποδεκτή και δοκιμασμένη εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες

Θέλεις να μιλήσεις, να τα πεις και να ακούσεις, να διορθώσεις και να ξεπεράσεις προβλήματα και σκέψεις, να δεις την ζωή με διαφορετικό μάτι, να γλιτώσεις από το μυαλό σου, αλλά… δεν τολμάς να χτυπήσεις την πόρτα του ψυχοθεραπευτή. Διστάζεις, φοβάσαι, ντρέπεσαι, αποφεύγεις, αναβάλεις, όπως κι αν έχει, δεν το κάνεις. Όμως θες να το κάνεις. Μπορεί να υπάρχει μια λύση, μια επιλογή ειδικά για σένα!

«Η τηλεψυχοθεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία από μακριά, για πολλούς το μέλλον στην ψυχοθεραπεία» επισημαίνει ο Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής Δρ. Ευάγγελος Κατσιούλης, εξηγώντας πως «είναι η εφαρμογή ψυχοθεραπείας από απόσταση, συνήθως μέσω διαδικτύου. Αρχικά, ο ενδιαφερόμενος εντοπίζει μια επιθυμητή και διαθέσιμη διαδικτυακή υπηρεσία τηλεψυχοθεραπείας . Ακολούθως, ενδιαφερόμενος και ψυχοθεραπευτής επικοινωνούν και συμφωνούν για την θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει την θεματολογία των συναντήσεων, την θεραπευτική διαδικασία, τον αριθμό, την ημέρα και ώρα των συνεδριών. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μέσω μιας πλατφόρμας ανταλλαγής εικόνας και ήχου (όπως το Skype). Συνήθως πραγματοποιείται μία συνεδρία κάθε εβδομάδα και η διάρκεια της συνάντησης είναι μια ώρα».

Αν και η τηλεψυχοθεραπεία είναι αποδεκτή και δοκιμασμένη εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες, μερικοί είτε δεν την γνωρίζουν, είτε διερωτώνται σχετικά με την πρακτικότητα, την αποτελεσματικότητα, αλλά και την δεοντολογία της εφαρμογής της σημειώνει ο κ. Κατσιούλης και προσθέτει: «Μερικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη της ψυχοθεραπευτικής σχέσης από απόσταση και ειδικά μέσω διαδικτύου. Κι όμως, η ψυχοθεραπευτική σχέση από απόσταση είναι όσο δυνατή είναι οποιαδήποτε άλλου τύπου επικοινωνιακή σχέση από απόσταση. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ακόμα μια μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, έναν εξειδικευμένο τρόπο ανταλλαγής σκέψεων και συναισθημάτων. Πολλοί από εμάς υποστηρίζουμε καθημερινά τις προσωπικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές μας σχέσεις κατά ένα μεγάλο ποσοστό με την χρήση μέσων τηλεπικοινωνίας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η τηλεψυχοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική. Απεναντίας, αν και πρόκειται για νέα μέθοδο, οπότε και δεν διατίθενται αριθμητικές αναφορές συγκρίσιμες με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, αρκετές δημοσιεύσεις υποστηρίζουν ακόμα και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα της τηλεψυχοθεραπείας, τόσο λόγω των πλεονεκτημάτων της, όσο και της υψηλότερης προσκόλλησης των ενδιαφερομένων στην θεραπευτική διαδικασία [1]. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως τα θέματα δεοντολογίας σχετικά με την εφαρμογή ψυχοθεραπείας από απόσταση προκύπτουν ένεκα της διαφορετικής φύσης της τηλεψυχοθεραπείας συγκριτικά με τις παραδοσιακές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές [2]. Από την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα μπορούμε να ξέρουμε τι θα έκανε ο Freud, αν ζούσε σήμερα.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, κάποιος να επιλέξει την τηλεψυχοθεραπεία; Για πολλούς, είναι η απάντηση. Είναι μια ιδιαίτερα εύκολη και βολική διαδικασία με την οποία καρπώνεσαι τα θετικά της ψυχοθεραπείας και απαλλάσσεσαι από όσα θεωρείς αρνητικά. Ως προς τις συνθήκες των συνεδριών, βρίσκεσαι στο χώρο που εσύ επιλέγεις, στο σπίτι ή στο γραφείο σου, σε ένα διάλειμμα από την δουλειά, κάπου ήσυχα και βολικά για σένα, μόνος και μακριά από τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγος χρόνος, ένας υπολογιστής ή κινητό και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Και είσαι έτοιμος».

Η τηλεψυχοθεραπεία, τονίζει ο κ.Κατσιούλης, είναι ιδανική για όλους όσους δε μπορούν ή δε θέλουν να μετακινηθούν, μια και δεν απαιτείται η μετακίνησή και η φυσική παρουσία σε ένα συγκεκριμένο χώρο, όπου θα είναι και ο θεραπευτής. Η επιλογή της τηλεψυχοθεραπείας είναι μια πρακτική λύση για καθένα κατοικεί ή εργάζεται κάπου απομακρυσμένα, μακριά από την φυσική έδρα κάποιου ψυχοθεραπευτικού γραφείου. Η τηλεψυχοθεραπεία είναι η μόνη διαθέσιμη προσέγγιση για όποιον λόγω ιατρικών, ψυχικών, κοινωνικών ή άλλων θεμάτων δε μπορεί ή δε θέλει να μετακινηθεί, να χρησιμοποιήσει μέσα μεταφοράς, να εκτεθεί στον κόσμο ή ακόμα και να βρεθεί στον ίδιο χώρο με έναν άλλο άνθρωπο, τον ψυχοθεραπευτή του. Αξίζει να σημειωθεί πως η τηλεψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις κοινωνικού άγχους, κρίσεων πανικού, αγοραφοβίας, μικροβιοφοβίας, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και κατάθλιψης, με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό προσκόλλησης στην θεραπεία από την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία [3].

«Είναι, λοιπόν», καταλήγει, «μια επιλογή, εύκολη, πρακτική, γρήγορη και αποτελεσματική για οποιονδήποτε θέλει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του, να επαναπροσεγγίσει τα δεδομένα του, τις σχέσεις του και την στάση του απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους, να ζει καλύτερα και κυρίως να ζει ο ίδιος».

Αναφορές

[1] Monthuy-Blanc J, Bouchard S, Maïano C, Séguin M., Factors influencing mental health providers’ intention to use telepsychotherapy in First Nations communities. Transcult Psychiatry. 50(2) (2013 Apr): 323-43.

[2] Kaplan EH., Telepsychotherapy. Psychotherapy by telephone, videotelephone, and computer videoconferencing. J Psychother Pract Res. 6(3) (1997 Summer): 227-37

[3] Marchand A, Beaulieu-Prévost D, Guay S, Bouchard S, Drouin MS, Germain V. Relative Efficacy of Cognitive-Behavioral Therapy Administered by Videoconference for Posttraumatic Stress Disorder: A Six-Month Follow-Up. J Aggress Maltreat Trauma. 20(3) (2011 Apr 14): 304-321.

Share this post

Recent Posts

Newsletter
Subscribe for our monthly newsletter to stay updated


Welcome

Install our free app
×
>
Scroll to Top

UNLOCK YOUR BEST LIFE!

Subscribe for free to get my weekly newsletter, full of inspiring, life-changing insights and tips to maximize your potential and improve your life quality NOW!


Enable Notifications OK No thanks