Κατάθλιψη: Η “μάστιγα” της σύγχρονης εποχής

Ο Ρόμπερτ Μπάρτον έλεγε πως “Aν υπάρχει κόλαση πάνω στη γη θα τη βρείτε στην καρδιά ενός μελαγχολικού“.

 

Κατάθλιψη δεν είναι μόνο μια λύπη ή μια θλίψη, μια κακή διάθεση ή μια απογοήτευση της ζωής που πρόκειται να περάσει αργά ή γρήγορα ..
Είναι όλα αυτά, αλλά και κάτι πολύ παραπάνω.

 

Παρουσίαση: Ευάγγελος Κατσιούλης, PhD, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
Δημοσιογράφος: Σύλβια Κιτσάι
Ιστοσελίδα (online): ThessPress.gr (Ελλάδα)
Ημερομηνία: 3/3/2019
Εξωτερικός σύνδεσμος αναφοράς: Κατάθλιψη: Η “μάστιγα” της σύγχρονης εποχής (ThessPress.gr)

 

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή Ευάγγελο Κατσιούλη η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους ποικίλους λόγους όπως κοινωνικοί λόγοι ή θέματα εσωτερικής ψυχολογίας.

 

Κάποιες πιθανές αφορμές για την εμφάνιση της περιλαμβάνουν γεγονότα όπως:

 

• η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
• μοναξιά
• συνεχής συγκρούσεις στο σπίτι ή στην εργασία
• χρόνια ασθένεια
• η ανεργία
• τραυματική εμπειρία κλπ

 

Ο κύριος Κατσιούλης επισημαίνει ότι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι η αποδοχή του προβλήματος και στη συνέχεια να βρούμε τη ψυχική δύναμη να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.
Σε περίπτωση που κάποιο άτομο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, έχει τη δυνατότητα να σπεύσει σε κάποιον δωρεάν οργανισμό, δημόσιο φορέα ή εθελοντικές – δημοτικές ομάδες κλπ.

 

Οφείλουμε στον εαυτό μας να τον απελευθερώσουμε από αυτά τα ” δεσμά ” που δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ελεύθεροι.

 

Επιπλέον, ο καλύτερος τρόπος να συμπεριφερθείτε σε κάποιο δικό μας πρόσωπο που πάσχει από κατάθλιψη, είναι να είστε δίπλα του και να τον ψυχαγωγείτε.
Είναι άνθρωπος, κι όπως κάθε ανθρώπινο ον έχει ανάγκες και αυτές που κυρίως αποζητά είναι να καλύψει είναι οι πνευματικές και συναισθηματικές. Με την δύση του ήλιου και με το τέλος κάθε ημέρας, πάντα λείπει η ζεστασιά ενός ατόμου που αγαπάμε και έχουμε ανάγκη.
Εκείνου του ατόμου ή ατόμων, που η παρουσία του οποίου /ων θα μας γεμίσει χαρά και θα πάρει μακριά όλο τον θυμό, την κούραση και απογοήτευση.

 

Είναι μια αργή θεραπεία που προϋποθέτει επαρκή χώρο και χρόνο, προκειμένου το άτομο να μπορεί να επεξεργαστεί τα δύσκολα συναισθήματα του και να μάθει να μην “καταρρέει “κάτω από το βάρος του και να μην βυθίζεται ξανά σε μια άλλη πραγματικότητα. Διότι η καθημερινή πάλη που δίνει, είναι με μια δύναμη που ξεπερνά κάθε αντίσταση του ατόμου και κάθε χέρι βοήθειας, είναι ένα στήριγμα να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, να δει το φως στο σκοτάδι.

 

 

Share this post

Recent Posts

About

Pellentesque id velit ut ligula maximus gravida venenatis in turpis. In eu lacinia libero. Aenean nec aliquet dui. Sed tristique convallis sapien, semper porttitor mauris scelerisque et. 

Newsletter
Subscribe for our monthly newsletter to stay updated
>
Scroll to Top