Αυτός είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο – Είναι Θεσσαλονικιός και μιλά στο Seleo
Ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο, ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ψυχοθεραπευτής-ψυχίατρος. Μιλώντας στο Seleo εξηγεί πως κατέκτησε αυτόν τον τίτλο, διευκρινίζει πως βρέθηκε στην λίστα με τις μεγαλύτερες ιδιοφυές εν ζωή, μαζί με τον, Στήβεν Χώκινγκ, Μάρκ Ζάγκερμπεκ, Μπίλ Γκέιτς, Μπάρακ Ομπάμα κ.α. Ενώ, απαντάει σε ερωτήματα, που όλοι θα θέλαμε να του κάνουμε!
Συνέντευξη: Ευάγγελος Κατσιούλης (Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής)
Δημοσιογράφος: Θεολόγος Ηλίου
Φωτογράφος: Αργυρώ Μπαρή
Ιστοσελίδα: SeLeo.gr
Ημερομηνία: 11/06/2017
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Γλώσσα: Ελληνική
Τύπος αναφοράς: Συνέντευξη / Reportage
Εξωτερικός σύνδεσμος: Αυτός είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο – Είναι Θεσσαλονικιός και μιλά στο Seleo || (SeLeo.gr)
Ο Ευάγγελος Κατσιούλης, έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα, αλλά μεγάλωσε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, που από επιλογή του δεν εγκαταλείπει! Το όνομα του, μέχρι στιγμής, είναι καταγεγραμμένα και πιστοποιημένα από δοκιμασίες νοημοσύνης, δίπλα στο τίτλο του εξυπνότερου ανθρώπου στον κόσμο.
Τον συναντήσαμε στην Καλαμαριά, την ώρα που το δειλινό «έβρισκε» τη Θεσσαλονίκη. Μας άνοιξε το γραφείο του, που μέσα έχει μαύρους άνετους καναπέδες, ένα πιάνο, εντυπωσιακούς πίνακες και φυσικά, αρκετά βιβλία. Μέσα από την κουβέντας μας, ένιωσα ότι εφαρμόζει την «μαιευτική μέθοδο» του Σωκράτη, καθώς σε πολλά σημεία απάντησε με ερωτήσεις, που οδηγούσαν κάποιες φορές σε συμπεράσματα και αναιρέσεις απόψεων. Δεν θα μπορούσαμε, με την ευκαιρία, να «εκμεταλλευτούμε» την ιδιότητας του και να μας απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που «βασανίζουν» αρκετό κόσμο. Αλλά κυρίως, θέλαμε να αφουγκραστούμε την ιδιοσυγκρασία…
Oι δοκιμασίες νοημοσύνης και η λίστα με τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο
«Καταρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε, το IQ ανηλίκων και το IQ ενηλίκων» μας λέει πριν πούμε οτιδήποτε άλλο ο Ευάγγλος Κατσιούλης. «Μέχρι την ηλικία των 18, οι δοκιμασίες ΙQ, είναι δοκιμασίες που μελετούν το πηλίκο της πνευματικής ηλικίας ως προς την σωματική και έτσι ορίζεται το παιδικό IQ. Το IQ, από τα 18 και πάνω σχετίζεται με την σπανιότητα μιας επίδοσης στο γενικό πληθυσμό. Στα δεδομένα της σπανιότητας, κάποιες επιδόσεις που έχω πετύχει, είναι αρκετά σπάνιες και πιάνουν ένα πληθυσμό, θεωρητικό, 38 δισεκατομμύρια και μάλιστα μόνο μια φορά θα μπορούσε να βρεθεί αυτή η επίδοση».
«Η ανώτερη απόδοση που έχω σε αναγνωρισμένη δοκιμασία νοημοσύνης, είναι ή 198 με τυπική απόκλιση 15 ή 205 με τυπική απόκλιση 16, ή 256 με τυπική απόκλιση 24. Αν κάποιος δεν βάλει την τυπική απόκλιση, μπορεί να αερολογεί και να λέει ο,τι να ναι. Η τυπική απόκλιση είναι η σπανιότητα, δηλαδή πόσες τυπικές αποκλίσεις απέχει μια επίδοση. Μέχρι στιγμής, από αυτούς που έχουν κάνει δοκιμασίες νοημοσύνης, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη επίδοση από την δική μου καταχωρημένη σε όλο τον κόσμο». Αυτά είναι τα αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συνομιλήσαμε με τον άνθρωπο που υποβλήθηκε σε δοκιμασίες νοημοσύνης και έχει τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο.
Η δοκιμασία που τον ανέδειξε ως το εξυπνότερο άνθρωπο, έγινε το 2003. Το 2015, το όνομα του ήταν στην λίστα με τους εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το όνομα του ήταν στη θέση 27. Πολλοί νόμιζαν πως η σειρά, δεν ήταν τυχαία και πρόλαβαν να σημειώσουν πως ξεπερνάει τον Μπάρακ Ομπάμα, τον Μάρκ Ζάγκερμπεκ και άλλους.
«Είναι 50 άνθρωποι που εκτιμούν οι αρθρογράφοι ότι είναι επιτυχημένοι, άρα και νοήμονες. Διαμορφώθηκε η λίστα αλφαβητικά και το όνομα μου ξεκινάει από Κ. Οπότε βρέθηκα κάπου στη μέση. Τώρα ο Ζάκεμπερκ, έχει αποδείξει ότι είναι έξυπνος, δεν χρειάζεται κάποια λίστα. Από εκεί και πέρα πήραν ανθρώπους που έχουν δείξει το έργο τους, διαφόρων θέσεων και από διάφορα πεδία. Ήταν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά ήταν προσέγγιση κατά εκτίμηση. Οι περισσότεροι, δεν πέρασαν κάποιες δοκιμασίες, ώστε να βγει κάποιος αριθμός για να πιστοποιεί κάποιο βαθμό εξυπνάδας. Αλλά, μέσα από το έργο τους, κρίθηκε η εξυπνάδα τους. Μάλλον εγώ χρησιμοποιήθηκα, όπως και μερικοί ακόμα, που όντως εξετάστηκαν. Χρησιμοποιηθήκαμε, ώστε να είμαστε ο λόγος, που ονομάστηκε λίστα με έξυπνους ανθρώπους, γιατί αλλιώς έπρεπε να ονομαστεί λίστα με επιτυχημένους» υποστηρίζει ο Ευάγγελος Κατσίουλης.
Oι κοινότητες για έξυπνους και ο… ναρκισσισμός!
Ο Ευάγγελος Κατσιούλης, ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τις δοκιμασίες νοημοσύνης, το 2000, όταν έκανε το αγροτικό του ως γιατρός, στην Κέρκυρα. Μέσα από τον υπολογιστή του, ζητούσε ένα «παράθυρο» για να ξεφύγει από το χειμωνιάτικο και υποτονικό κλίμα της Κέρκυρας. Έτσι ανακάλυψε την πρώτη δοκιμασία νοημοσύνης στο διαδίκτυο. Όμως κάτι τον έκανε να συνεχίσει να κάνει δοκιμασίες και να δημιουργήσει ακόμα και τις δικές του κοινότητες…
«Αυτό που με έκανε να κάνω κι άλλες δοκιμασίες και να κάνω δικές μου κοινότητες, ήταν ότι χτύπησα την πόρτα μια κοινότητας – που θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω το όνομα της- και δεν με ικανοποίησε η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι και οι δράσεις. Δεν μου άρεσε το κλίμα, αλλά θεώρησα πως δεν γίνεται να είναι μόνο αυτοί. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω δική μου κοινότητα. Πρέπει να έχεις περάσει τις δοκιμασίες νοημοσύνης και με το πιστοποιημένο αποτέλεσμα, μπορείς να γίνεις μέλος. Ακούγεται λίγο «ελιτίστικο», αλλά το μόνο που απαιτείται είναι αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται, για να μην φέρει ανθρώπους με ικανότητες, απέναντι σε ανθρώπους που ίσως μπορεί να μην τους καταλάβουν».
Χτυπώντας τις πόρτες σε κάποιες κοινότητες, αντίκρισε ναρκισσισμό και μερικούς από επιλογή να είναι δύσκολοι άνθρωποι. «Μερικοί παρουσιάζονται ως δύσκολοι άνθρωποι, καθώς υπάρχει το θέμα του ναρκισσισμού σε μερικές κοινότητες. Κάποιοι άνθρωποι, για κάποιος λόγους, μπαίνουν στην δοκιμασία να κάνουν τεστ νοημοσύνης, για να αποδείξουν την διαφορετικότητα τους. Βρίσκουν κάτι, ώστε να ενισχύσουν το «εγώ» τους, που κατ’ άλλα είναι λίγο ατροφικό. Ένας άνθρωπος που υστερεί από αυτοπεποίθηση, που να μην πιστεύει στις ικανότητες του, μπορεί να χρειάζεται μια «πατερίτσα» να στηρίξει κάποιο «εγώ». Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά νομίζω οι κοινότητες που δημιούργησα, είναι πιο λειτουργικές. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε τα ατομικά μας ενδιαφέροντα, δηλαδή ο καθένας είναι σε αυτές για τον εαυτό του κυρίως και επειδή του αρέσει».
Στην παγκόσμια κοινότητα GIGA, που υπάρχουν μόνο 7 άτομα, ο ίδιος έχει το υψηλότερο IQ από τα μέλη. Κάτι που μπορεί να μας κάνει και περήφανους, ως Έλληνες.
«Κατακτάει» εγκέφαλους και «ανακρίνει» τους ανθρώπους;
Άραγε, το έχει παίξει ποτέ κανείς έξυπνος στον Ευάγγελο Κατσιούλη; «Και να εμφανιστεί ένας τέτοιος άνθρωπος, δεν θα σταθώ απέναντι του, διεκδικώντας ένα τίτλο. Δεν θα του κάνω την χάρη, να κάνουμε «μπραντεφέρ» για να δούμε ποιος είναι πιο δυνατός. Ωστόσο, έχει τύχει κάποιες φορές, να έχουν έρθει άνθρωποι απέναντι μου άνθρωποι και να διεκδικούν διάφορα, να προσπαθούν με πλάγιους τρόπους να μειώσουν και να δημιουργήσουν εικόνες και καταστάσεις. Σεβαστοί οι λόγοι, αλλά όχι σεβαστή η ενέργεια».
Ωστόσο, ο ίδιος, αντιλαμβάνεται σε απλά καθημερινά πράγματα ότι έχει μεγαλύτερο IQ από όλους εμάς; «Δεν λειτουργώ με συγκρίσεις και είναι κάτι που επέλεξα να το κάνω. Πολλοί άνθρωποι βλέπω, να λειτουργούν με συγκρίσεις, αλλά δεν είναι πολύ βοηθητικές στην καθημερινότητα και στην επιλογή για τον τρόπο ζωής. Εφόσον δεν λειτουργώ με συγκρίσεις, προσπαθώ να αξιοποιήσω ο,τι δυναμικό έχω. Το να αντιληφθεί κάποιος την διαφορετικότητα των ανθρώπων και να υπάρχει σεβασμός σε αυτήν, απαιτεί κάποια ικανότητα».
Ο Ευάγγελος Κατσίουλης, όπως έχουμε αναφέρει είναι ψυχοθεραπευτής-ψυχίατρος. Καθημερινά, με ερωτήσεις του, προσπαθεί να εισχωρήσει στον εσωτερικό κόσμο των «συνεργατών» του, όπως χαρακτηρίζει τους πελάτες του. Όμως, την μέθοδο αυτή προσπαθεί να την αποφεύγει εκτός εργασίας, αν και του είναι λίγο δύσκολο. «Χωρίς να γίνεται απαραίτητα εσκεμμένα, είμαι σε μια διαδικασία να ανιχνεύω ψυχικά φαινόμενα. Όμως, από την άλλη θεωρώ ότι ο χρόνος της ψυχαγωγίας είναι πολύτιμος και είναι καλό να μην είσαι μονοδιάστατα ένας ψυχοθεραπευτής ή ένας ψυχίατρος, μπορείς να είσαι ένας άνθρωπος που θα μπορείς να μιλήσεις και για οτιδήποτε άλλο».
Σίγουρα μερικοί σκέφτονται, πως ίσως με ευκολία, θα μπορούσε ο Ευάγγελος Κατσιούλης, να «κατακτήσει» εγκέφαλους και να παίξει «παιχνίδια μυαλού». «Λόγω της φύσης με την δραστηριότητα που ασχολούμαι, είναι ίσως λίγο πιο εύκολο να γνωρίζω τους τρόπους. Αυτό όμως δεν το κάνει εύκολο με κάθε άνθρωπο που κάθετε απέναντι, ούτε κάνει αναμενόμενα κάποια πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα κάθε φορά. Ότι μου είναι γνωστές οι τεχνικές, λόγω της δουλειάς μου, ίσως τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο θετικά.
Οι ικανότητες που διακρίνει ότι έχει
Ίσως να περιμένουν μερικοί, από έναν άνθρωπο με υψηλό IQ, ακόμα και υπερδυνάμεις. Όμως ο κύριος Κατσιούλης, στις ικανότητες που διαθέτει, διακρίνει πιο απλά πράγματα.
«Η κριτική ικανότητα και η αντίληψη είναι οι ικανότητες που σχετίζονται άμεσα με το IQ. Είναι ένα από τα δυνατά μου χαρτιά η κριτική ικανότητα. Σε αυτή στηρίζομαι για να επιλέγω, για να αποκτώ μια κοινωνική και προσωπική ταυτότητα. Δεν θέλω να αποδείξω σε κανέναν αν έχω ή όχι ικανότητες ή αν είμαι διαφορετικός. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Άρα θα έπρεπε να αποδεικνύουμε όλοι κάτι; Θεωρώ πως όχι, γιατί είναι χάσιμο χρόνου. Επίσης θα έλεγα πως και η φαντασία μου είναι λίγο οργιώδης αλλά αυτό δεν έχει φανεί και δεν υπάρχει δοκιμασία, για να φανεί».
Δωρεάν «τροφή» για σκέψη
Ο κύριος Κατσίουλης, εκτός από πτυχιούχος της Ιατρικής Πληροφορικής, έχει πτυχίο και στην Φιλοσοφία. Αν το ακολουθήσετε στο facebook, θα δείτε καθημερινά πολλές σκέψεις του. Δημοσιεύει, δικές του μικρές «φιλοσοφίες», που σου προκαλούν προβληματισμό και αποτελούν ερέθισμα για συζήτηση.
«Χρησιμοποιώ λέξεις, που όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν, κάποιες λέξεις είναι στο λεξιλόγιο μας εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά ο συνδυασμός των λέξεων είναι δικός μου. Όμως δεν μου δίνει το δικαίωμα να πω ότι αυτές τις εκφράσεις εγώ τις είπα» αναφέρει σχετικά για τα post του στο facebook και συνεχίζει λέγοντας: «Δημιουργώ επαφή με τους ανθρώπους και έναν δίαυλο επικοινωνίας, με αυτό τον τρόπο. Δίνω κάποιες αφορμές, να προχωρήσουν κάποιες συζητήσεις, σε προσωπικό, επαγγελματικό, επιστημονικό και άλλα επίπεδα».
«Έχουμε σκεφτεί, ότι σκεφτόμαστε πολύ;»
Μια αγαπημένη του «σκέψη» που έχει δημοσιεύσει είναι «αν έχουμε ποτέ σκεφτεί, ότι σκεφτόμαστε πολύ». «Θεωρώ ότι μια κορυφαία κουβέντα που έχει να κάνει με τα επιστημονικά. Η σκέψη έρχεται, όταν λείπει η πράξη συνήθως. Έτσι στεκόμαστε απέναντι στις πράξεις που λείπουν και κάνουμε περίσσιες σκέψεις που υποκαθιστούν τις συγκεκριμένες πράξεις».
Και εδώ έρχεται το ερώτημα, γιατί δεν τολμάμε να πράξουμε. «Μερικοί άνθρωποι έχουν και μια στάση απέναντι στη ζωή, ότι δεν πρέπει να κάνουμε λάθη και ότι δεν πρέπει να συμβεί σε αυτούς κάτι αρνητικό. Τα λάθη είναι πολύ σημαντικά στη ζωή μας».
Θυμίζοντας, πια, η κουβέντας μας μια «συνεδρία», αναφερόμενος ότι τα λάθη είναι σημαντικά στην ζωή μας, του ζήτησα να μου αναλύσει την περίπτωση που το «πάθημα» δεν γίνεται «μάθημα». «Δεν μαθαίνουν όλοι. Είναι και υπερβολικό να μαθαίνουμε και με την πρώτη φορά. Εγώ θα έλεγα, πως, αν σπαταλήσει κανείς λίγο περισσότερο χρόνο, απ’ ότι μπορεί να διαθέσει προκειμένου να επενδύσει σε αυτό που βγαίνει λάθος και να μάθει από αυτό, θα αρχίσει η ζωή να τον ξεπερνάει, να χάνει την όρεξη και την διάθεση του και τότε ο χρόνος γίνεται αντίπαλος. Επίσης οι επαναλήψεις, καμιά φορά, μας κάνουν να συνηθίσουμε το πάθημα. Αυτό είναι το καλό ή το κακό που κάνει ο εγκέφαλος, η επανάληψη απ’ οτιδήποτε, κάνει εγγραφή σε μας και κάθε φορά που το ξανά κάνουμε ενισχύεται. Συνηθίζουμε στα πάντα, λόγω της επανάληψης ενεργειών».
Τι δεν αποδέχονται οι περισσότεροι άνθρωποι;
«Είναι πάρα πολύ μπερδεμένος πάρα πολύ κόσμος με τον εαυτό του» αναφέρει ο Ευάγγελος Κατσιούλης «ίσως μερικοί να μην ξέρουν και ποιοι είναι. Συγκρίνονται πάρα πολύ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν εξωτερικές προσλαμβάνουσες για το ποιος είναι. Με όποιον και να συγκρίνεις τον εαυτό σου, δεν άφορα την προσωπική σου ζωή, γιατί ο άλλος δεν θα είσαι εσύ. Αυτά είναι κενά στην ταυτότητα. Πολλοί λειτουργούν ως φωτοτυπίες προτύπων που υπάρχουν».
Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι μόνο μια. «Αν συμφιλιωθεί με τον εαυτό του ο κάθε άνθρωπος, απομακρύνεται από οποιοδήποτε λαμπρό αστέρι που έχει ψηλά ή μπροστά του. Μπορεί γνωστικά να λάβει υπόψη του ότι υπάρχει και αυτό, να δανειστεί ακόμα και κάποια στοιχεία, αλλά όταν αρχίσει να το αφομοιώνει, εκεί αρχίζει ο μπελάς και έχει αποτέλεσμα την κακή λειτουργικότητα».
Μήπως δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ;
Οι επιδόσεις IQ που έχει, μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε πολύ μεγάλες υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, από επιλογή του, επιμένει στη Θεσσαλονίκη. «Είναι επιλογή μου να είμαι εδώ πέρα και λόγω των δύσκολων καιρών που περνάει η χώρα. Το θεωρώ σίγουρα λειτούργημα αυτό που κάνω, επάγγελμα ίσως να είναι κάτι άλλο που να μην έχει τόσο πολύ ανθρώπινη επαφή και προσωπική συμμετοχή. Δεν θεωρώ ότι αν ήμουν κάπου αλλού, θα ήμουν καλύτερα, αλλά αν θες με χρηματικό γνώμονα, ξέρω ότι με άλλους όρους, θα μπορούσε να μην χρειάζεται να δουλεύω. Θα μπορούσα να είμαι ένα από τα στελέχη μια ιδέας, που αφορούσε το διαδίκτυο, αλλά είπα όχι. Είχα άλλες προτεραιότητες. Είμαι ικανοποιημένος, όμως, από τις επιλογές μου».
Ετοιμάζει μια εφαρμογή και συγγράφει ένα βιβλίο
Κάπου εδώ μας αποκαλύπτει πως ετοιμάζει μια εφαρμογή που στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά δεν θα είναι κοινωνικό δίκτυο! «Όλα τα δεδομένα της θα προέρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα και θα «κάνει, ο,τι δεν κάνω». Επέτρεψε μου να το αφήσω εκεί όμως, προς το παρόν». Ενώ, ταυτόχρονα, ετοιμάζει το πρώτο του βιβλίο που θα αποτυπώσει μέσα από ένα μυθιστόρημα όλες τις σκέψεις και τις γνώσεις του. «Θα ήθελα να αφήσω και εγώ κάτι, όχι επειδή είμαι μεγαλομανής, αλλά επειδή είδα ότι κάποιοι είδα να το εκτιμούν».