Dr Katsioulis’ interview on AgroCosmos.com (2015)

Πρώτη δημοσίευση: Άννα Στεργίου, AgroCosmos, 03/03/2015

 

Μιλά στον Agrocosmos ο Δρ. Ευάγγελος Κατσιούλης
Όταν μετράμε ευφυία, η δική του σπάει το κοντέρ!

Είναι από τους ανθρώπους που μετρώντας την ευφυία τους σπάει το κοντέρ. Παρ΄ όλα αυτά ακόμη κι εκείνος, όπως παραδέχεται, δε λύνει άκοπα όλα του τα προβλήματα. Είναι ο Δρ. Ευάγγελος Κατσιούλης, που θεωρείται από τους ευφυέστερους ανθρώπους στον κόσμο και με τη…βούλα. Σε όποιες εξετάσεις και δοκιμασίες αν πήγε, τα πήγε καλά, αν και θεωρεί πως μια καλή επίδοση σχετίζεται περισσότερο με την επιμέλεια και την πειθαρχία. Ψυχίατρος στο επάγγελμα έχει σπουδάσει και Φιλοσοφία και Πληροφορική ενώ ένα από τα επόμενα σχέδιά του είναι η δημιουργία οικογένειας. Απέναντι σε αγχωμένους ανθρώπους, σε γονείς που προσπαθούν να ικανοποιήσουν εαυτούς με επιτυχίες των παιδιών τους ή σε όσους έχουν θωρακιστεί με ισχυρά περιβλήματα για να μην τους αγγίζει κανείς, θεωρεί απαραίτητο να ζούμε καθημερινά τη στιγμή αλλά και το συλλογικό πάνω από το ατομικό για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

– Καταγωγή από την Ήπειρο. Πότε γεννηθήκατε, από πού κατάγεστε και πως μεγαλώσατε; Μιλήστε μας λίγο για τις πρώτες παιδικές σας μνήμες.

Γεννήθηκα στα Γιάννενα πριν από πολλές χιλιάδες μέρες, το 1976. Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από ένα χωριό δίπλα από το Μέτσοβο, το Μεγάλο Περιστέρι, ενώ της μητέρας μου είναι και από το Ικόνιο, Μικρά Ασία. Όσα μπορώ να ανακαλέσω για την παιδική μου ηλικία συνθέτουν μια ευχάριστη εικόνα γεμάτη ζεστές οικογενειακές στιγμές, παιχνίδι, διάβασμα και περιέργεια. Έντονη είναι η ανάμνηση του συνονόματου πατέρα του πατέρα μου, ανάπηρου πολέμου, ο οποίος επιδείκνυε με κάθε του κίνηση και λέξη την σοφία και την σημασία της ζωής, που είναι η αγάπη και οι άνθρωποι. Οι γονείς μου, φιλόλογοι και οι δυο, φρόντιζαν για την συνεχή συναισθηματική υποστήριξη και γνωστική τροφοδότησή μου.

– Σε ποια ηλικία καταλάβατε τη διαφορά νοημοσύνης σας από τους κοινούς θνητούς; Ή μήπως αυτό προήλθε από παρατηρήσεις των δασκάλων σας;

Να σημειώσω ότι αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως κοινό θνητό, μια και δεν νοώ τί μη κοινό διαθέτουν οι μη κοινοί θνητοί. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα δεν κατάλαβα διαφορά νοημοσύνης από τους άλλους. Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι, ίσως, μια διαφορετική αντιμετώπιση, εναλλακτικές επιλογές και λύσεις, σχετική ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην διαχείριση καταστάσεων και προβληματικών.

Για να τοποθετηθώ, όμως, και στην ερώτησή σας, ως μαθητής είχα καλές επιδόσεις. Σε όποιες εξετάσεις και δοκιμασίες συμμετείχα, τα πήγα καλά. Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι πως συνεχώς τάιζα από πολύ μικρή ηλικία την περιέργειά μου και φρόντιζα να είμαι δραστήριος. Οι δάσκαλοί μου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας καλής παρουσίας μου στα σχολεία, μιας κι υπήρχε θετική ατμόσφαιρα και ενθαρρυντική ανατροφοδότηση από τις πρώτες τάξεις. Να σημειώσω ότι η συσχέτιση σχολικής επίδοσης με τη νοημοσύνη είναι μάλλον επιφανειακή και πιθανόν μια καλή σχολική επίδοση σχετίζεται περισσότερο με την επιμέλεια και την πειθαρχία.

– Υπήρξε κάποιο πολύ «δυνατό μυαλό» στην οικογένειά σας;

Όλοι στην οικογένειά μου έχουν ο καθένας στον τομέα του και με τον τρόπο του επιδείξει ικανότητες. Κανένας όμως δεν επιβεβαίωσε το δυναμικό του με τη συμμετοχή του σε κάποιες ειδικές δοκιμασίες. Αξίζει να αναφέρω τις μαθηματικές δεξιότητες του πατέρα μου, φιλολόγου, την γλωσσική δεξιότητα και τις κοινωνικές – προσαρμοστικές δεξιότητες της μητέρας και της αδερφής μου.

– Πως αποφασίσατε ν΄ ασχοληθείτε με την ψυχολογία κι όχι λ.χ. με τα μαθηματικά;

Να διευκρινίσω πως ασχολούμαι με την Ψυχιατρική, την Ψυχοθεραπεία, την Συγγραφή, την Φιλοσοφία και την Πληροφορική. Η Ψυχολογία είναι κλάδος θεωρητικός, εν μέρει ενταγμένος στην Ψυχιατρική, με κοινή τους συνιστώσα την Ψυχοθεραπεία. Από πάντα θεωρούσα συναρπαστική και ουσιώδη την επικοινωνία. Αντιλαμβάνομαι την ανθρώπινη ψυχή και το μυαλό ως ένα μυστήριο, ως ένα νέο κόσμο, που κάθε φορά καλούμαι να επισκεφθώ και να αναγνωρίσω στα πλαίσια τόσο των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, όσο και κατά την συγγραφική εμπειρία. Τα μαθηματικά απαιτούν γενναίες δόσεις λογικής και αναλυτικής ικανότητας, αλλά μηδενική διάδραση. Από μικρός γοητευόμουν από την δύναμη των μαθηματικών αλλά τελικά με κέρδισε η επικοινωνία.

– Πως θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει αν το παιδί του έχει εξαιρετικές ικανότητες και τι θα μπορούσε να κάνει;

Αν ένας γονιός διαπιστώσει ότι το παιδί του παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ανάπτυξη σε κάποιο γνωστικό τομέα ή δεξιότητα, καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου ανθρώπου και να του ικανοποιήσει την δίψα για μάθηση και για δραστηριότητα. Όσο πιο πολλά ξύλα βάλουμε στην φωτιά, τόσο πιο πολύ αυτή δυναμώνει. Προσοχή μόνο απαιτείται να μην σβήσει η φωτιά τελικά από τα πάρα πολλά ξύλα που θα ρίξουμε. Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να τονιστεί πως για ένα παιδί το τελευταίο που χρειάζεται για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του, της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του είναι να βιώνει ως δικό του το προβαλλόμενο από τους γονείς άγχος επιτυχίας και αξίωσης στην ζωή. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω έρθει αντιμέτωπος με το προσωπικό ή γονεϊκό άγχος των κηδεμόνων, έχοντας απέναντί μου ένα παιδί που αδυνατούσε να διαχειριστεί τόσο άγχος.

– Ζούμε σε μια χώρα που τα καθημερινά γίνονται συχνά πολύπλοκα. Μπορεί ένας πανέξυπνος άνθρωπος σαν κι εσάς, να λύνει όλα του τα καθημερινά προβλήματα χωρίς κόπο;

Μεγάλη κουβέντα αυτή. Θα ήταν υπερβολή ή και ψέμμα αν έλεγα ότι λύνω άκοπα όλα μου τα προβλήματα. Και αυτό γιατί πολλά από τα προβλήματα που εγώ και πολλοί άλλοι έχουν, σχετίζονται με κακώς κείμενα, κατεστημένα, συμπλεγματικές στάσεις άλλων ανθρώπων, οι οποίοι είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι μέρος ενός συνόλου, είτε θεωρούν καθένα άλλο λιγότερο, υποδεέστερο και μικρότερο από την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Όπως και να’χει, η σύμπραξη και επιβίωση απαιτεί βούληση, προσαρμογή και ευελιξία, δηλαδή και κόπο.

– Κι αν βάζατε κάτω τα προβλήματα που έχει η χώρα μας τι λύσεις θα βλέπατε;

Θα αφήσω αυτήν την ερώτηση να την απαντήσουν οι υπεύθυνοι του τόπου. Πάντως θεωρώ πως το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας επί του παρόντος είναι η νοοτροπία του Έλληνα. Νομίζω πως ζούμε μια κρίση ταυτότητας, αξιών και θεσμών, απλά και μόνο γιατί δεν είχαμε κοινωνική συνείδηση και απαιτούσαμε χωρίς να προσφέρουμε. Ένας αρχαίος κάτοικος αυτού του τόπου, ίσως να τον έχετε ακουστά, Πλάτωνα τον φώναζαν, είχε από αιώνων διατυπώσει πως «το καλό κάθε πολίτη ορίζεται από το κοινό καλό, η ευδαιμονία του ατόμου από την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου». Αντιλαμβάνεστε πως ζητώντας μόνο, αποκρύπτοντας και ενίοτε κλέβοντας το σύνολο υιοθετώντας μια ατομικιστική θεώρηση, κατέστη δύσκολο η κοινωνία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθενός. Το μεγαλύτερο κακό, βέβαια, είναι το πόσο βαθιά ριζωμένη στο μυαλό κάθε σύγχρονου κατοίκου αυτού του τόπου είναι η πεποίθηση ότι ο ίδιος αποτελεί πάντα μια εξαίρεση ενός κανόνα, ο οποίος , όμως, ισχύει για όλους τους άλλους. Και αυτό γιατί όλοι οι άλλοι είναι υποδεέστεροι, δεν είναι τόσο έξυπνοι ή πανούργοι όσο αυτός, οπότε και δεν θα τα καταφέρουν να το χειριστούν όσο επιτήδεια μπορεί αυτός.

– Έχετε οικογένεια;

Θα ήθελα να κάνω οικογένεια. Είναι μέσα στα σχέδιά μου και θέλω να το ζήσω. Έχω να μάθω πολλά στα παιδιά μου και θα ήθελα να νιώσω την πατρότητα. Α μη τί άλλο, τα παιδιά είναι η μόνη σοβαρή νίκη που μπορεί κάποιος να κερδίσει έναντι του θανάτου.

– Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Κι αν ναι, τι σας ξεκουράζει; Πως αποφορτίζεστε;

Και ναι και όχι. Η αλήθεια είναι ότι τον χρόνο που θα ονόμαζα ελεύθερο απασχολούμαι με ενδιαφέροντα. Οπότε δεν φαίνομαι να ξεκουράζομαι, αλλά κατ’ ουσίαν απολαμβάνω όσα με χαλαρώνουν. Η συγγραφή επί του παρόντος είναι η ξεκούρασή μου, η διαφυγή και το κυρίως ενδιαφέρον μου. Επί του παρόντος, τελειώνω μια πρώτη γραπτή επαναπροσέγγιση της κοινωνίας , των σχέσεων και όλων όσων θεωρούμε δεδομένα. Γενικότερα, ο ποιοτικός χρόνος με ανθρώπους που αγαπάω, ένα ταξίδι και ο ήλιος από πάντα με χαλάρωναν και μου τόνιζαν τις ρυτίδες γέλιου.

– Μιλήστε μας για δυο – τρεις αγαπημένους σας συγγραφείς, ταινίες οτιδήποτε αφορά στον πολιτισμό ή αν σας ενδιαφέρουν περισσότερο οι αθλητικές δραστηριότητες.

Γιατί 2-3 και όχι 5-6. Γενικά, θα έλεγα πως μου αρέσουν οι νεωτερισμοί και οι ανατροπές, το απρόσμενο και η επανάσταση σε κάθε μορφή τέχνης. Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τον αθλητισμό και οι σωματικές μου δραστηριότητες περιλαμβάνουν τρέξιμο, ποδηλασία, αναρρίχηση και τη συγκατοίκηση με τη σύντροφό μου.

– Οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά ευφυείς συχνά νιώθουν κι αφόρητη μοναξιά. Εσείς;

Αν θέλουν, ναι, φυσικά και μπορούν να νιώσουν μοναξιά και κατάθλιψη και απογοήτευση και ματαιότητα. Νομίζω ότι η ζωή είναι ένα δώρο, χωρίς να μπορώ να ταυτοποιήσω αυτόν που μας το έκανε. Είναι μια μοναδική εμπειρία και μια ευκαιρία, να χαρούμε, να νιώσουμε, να ονειρευτούμε και να γευτούμε. Από εκεί και πέρα, καθένας για διάφορους λόγους μπορεί να βάλει στεγανά που να τον χωρίζουν από την διάδραση με το περιβάλλον, να φυλακιστεί μέσα στην ζωή του. Ένας έξυπνος μπορεί να περιβάλλει τον εαυτό του από ένα προστατευτικό φίλτρο διαφορετικότητας και ιδιαιτερότητας, τόσο παχύ που να μην έχει καμία επαφή με κανέναν, αλλά ακόμα ουαί και με τον ίδιο του τον εαυτό, τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Η αληθινή πρόκληση στην ζωή βρίσκεται στις απλές χαρές και στους ανθρώπους και ίσως όχι στην επίλυση γρίφων και στην εξυπηρέτηση υψηλών στόχων για χάρη μιας υστεροφημίας ή ετεροαναγνώρισης. Αλλά ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και επιλέγει ό,τι νομίζει καλύτερο για τον ίδιο.

– Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία για τη ζωή;

Με μια έκφραση:
Ζήσε την ζωή σου όπως είσαι και όχι όπως νομίζουν ή θέλουν οι άλλοι να είσαι ή να φαίνεσαι.
Ζήσε το τώρα, χωρίς το αύριο και πέρα από το χθες.
Ζήσε, νιώσε και προχώρα.

– Ποια όνειρά σας έχετε εκπληρώσει και τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον σας;

Στόχος μου είναι η ευτυχία και μέσο μου η χαρά, όσο το δυνατόν πιο γνήσια και πιο έντονη. Έχω ήδη ανθρώπους γύρω μου με τους οποίους μοιράζομαι συναισθήματα και την πορεία της ζωής, έχω προχωρήσει με τα επαγγελματικά μου σχέδια (ως ψυχοθεραπευτής και ως ψυχίατρος) και έχω ολοκληρώσει κάποιους κύκλους σπουδών στους οποίους εστίασα (ψυχιατρική, φιλοσοφία, πληροφορική). Πιθανά επόμενα βήματά μου μάλλον θα είναι η δημιουργία οικογένειας, η συγγραφή μερικών ακόμα βιβλίων μου (γιατί έχω κάποιες ακόμα σκέψεις που θέλω να μοιραστώ), κάποια ταξίδια που θέλω να κάνω (γιατί αυτός ο κόσμος έχει πολλά ακόμα να μου δείξει) και η περαιτέρω ανάπτυξη των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων μέσα από την διαδικτυακή συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική πύλη με την οποία συνεργάζομαι, την PsyCall.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top